Möt Mattias – Västeråsaren som ligger bakom några av historiens största milstolpar inom svenskt mode

Han må vara relativt anonym med tanke på de stora varumärken han etablerat och förvaltat genom åren, men att Västeråsaren Mattias Hallencreutz spelat en stor roll för svensk streetfashion råder inga som helst tvivel om. År 1999 startade Mattias We, som sedermera skulle bli WeSC. Varumärket vars målgrupp är ”intellektuella slackers” var från början en skateboardbutik som skulle komma att bli ett av världens största varumärken inom urbant mode.

 

WeSC som grundades av Mattias, Greger Hagelin och några andra ”gamla polare” som Mattias själv säger, har på senare år växt till att bli ett av världens största streetwearmärken och är känt för sina många samarbeten med namn så som Jason Lee, Peter Stormare, Timbuktu, Looptroop, Ray Barbee m. fl. Under starten av WeSC jobbade Mattias främst med försäljning, men gled snart in på marknadsavdelningen och kunde sina sista år innan han valde att gå vidare, titulera sig som Global Marketing manager. Det är alltså just Mattias varumärket har att tacka för att ha fullkomligt exploderat världen över.

 

Mattias valde sedan att gå vidare och lämna WeSC till fördel för Gul & Blå, som i mitten av 60-talet började förse svenska modemedvetna män och kvinnor med jeans. Sedan dess har Gul & Blå stått för trender och utvecklat den svenska modescenen till vad den är idag. Vi vågar påstå att de flesta av oss har någon relation till varumärket, som idag är ett minne blått och gult.

 

Idag är Mattias almanacka fullspäckad, och det som tar upp den största delen av hans vakna tid är Sandlund/Hossain. Ett nytt märke som tillverkar väskor på ett hållbart, socialt ansvarstagande och miljövänligt sätt. Läs mer om Sandlund/Hossain. Sandlund/Hossain har – trots sin unga ålder som bolag – erfarenhet från branschen sedan fyra generationer bakåt i tiden. Mattias är även aktuell med projektet Minority Gallery – ett konstprojekt där han involverar samarbetspartners som Peter Stormare och Jason Lee.

 

Vi kan konstatera att Mattias Hallencreutz – den väldigt jordnära och ödmjuka Västeråsaren som öppnade dörren till sin centralt belägna sekelskiftsvilla för oss iklädd mjukisbyxor och med håret på sniskan – är otroligt driftig och att allt han tar i blir till guld. Vi kan knappt bärga oss för att få se vad Mattias hittar på härnäst.

 

När vi frågade Mattias om han hade några kläder hemma han inte längre använder och kunde tänka sig skänka till vår secondhandbutik, var svaret ett självklart ”ja!”. Tack Mattias för ditt välkomnande, ditt stora hjärta och de tre fullproppade kassarna med kläder. Vi kommer se till att kläderna hamnar hos någon som verkligen uppskattar dem och att intäkterna går till Västeråsare som lever i hemlöshet och i andra utsatta situationer.

 

celebrity dresses

 

”Kläderna Mattias skänkt till Västerås stadsmission består till stor del av just WeSC samt Gul & Blå. Allt kommer att finnas till försäljning från och med torsdagen den 1 juni i vår second handbutik på Erikslund. Trots att vissa av plaggen är helt oanvända och till och med har sina originaltags kvar kommer de att säljas till förmånliga second handpriser.”

-Rickard Salzmann, Insamlings- & kommunikationsansvarig, Västerås stadsmission

 

Har du inte drivit något av landets största modehus men skulle vilja hjälpa Västerås stadsmission ändå?

Klicka på hjärtat så berättar vi hur du kan bidra på annat sätt!