Håll dina vita sneakers rena längre!

Vita sneakers hör sommaren till. Men det tar oftast inte många dagar innan den första fläcken sitter där som en nagel i ögat, eller att sulan blir grå-dassig av vägdamm och annat som våra skor utsätts för. Här kommer några tips på hur du håller dina tygsneakers och plimsoles fräscha längre.

 

TORRENGÖRNING
Skor i tyg eller canvas bör för det första torrengöras så länge det bara går. När du fått mindre tydliga fläckar eller missfärgningar på dina skor, av till exempel vägdamm eller sand, så får du enklast bort detta med en hård borste. Bäst är att dra några gånger med borsten efter varje användningstillfälle för att minska risken för en för hårt sittande fläck.

VATTEN/RENGÖRINGSMEDEL
Vissa fläckar går inte bort med endast en torr borste. Till exempel en fläck av lera eller smutsigt vatten som träffat skon kräver ofta att man tillsätter vatten. Doppa då din borste i ljummet vatten med tvål i. Borsta till fläcken är borta och borsta där efter bort tvålresterna med enbart ljummet vatten.

SULAN
Sulan blir snabbt smutsig och tål även lite hårdare tag. Här räcker det ofta att med hjälp av ljummet vatten och en hård borste, borsta sulan i en vågrät rörelse för att undvika stänk upp på själva tyget. Gör detta så ofta som möjligt. En vit och ren sula ger intrycket av en hel och ren sko.

SKOSNÖRET
Skosnöret är den del av skon som är absolut svårast att rengöra. Prova lägg i vatten med klorin över natten. Funkar inte det, är skosnöret även den del på skon som faktiskt går att byta ut. Med ett nytt skosnöre kommer dina skor att upplevas nästan som nya och du kan använda dem ytterligare en period innan de behöver bytas ut helt och hållet.

TVÄTTMASKIN
Att tvätta sina tygskor i tvättmaskin kan tyckas vara en bra idé. Det kan det vara, men tänk på att skon kommer – förutom att bli ren – att tappa lite av sin form. Dessutom är många tygskor limmade och i temperaturer över 30 grader släpper ofta limmet och ger en gul ton på de områden närmast de limmade partierna på skon. Se därför tvättmaskinen som en sista utväg när du inte längre får rent skorna med ovan nämnda knep.