Alkoholfria drinkar – Inspiration på en helt ny nivå

Fira en vit jul och ett minnesvärt nyår. Robin Abrahamsson, Västerås nya stjärnskott på dryckeshimlen, visar sina bästa alkoholfria drinktips inför årets sista festligheter.

 

Jag kör – Jag är gravid – Nä, jag tränar rätt hårt just nu och vill inte sabba något – Det är godare med alkoholfritt – Jag mår så dåligt imorgon annars – Jag vill inte göra något dumt – Men tänk på barnen!

Anledningarna att välja alkoholfria alternativ i glasen är många. Men nu finns ännu en anledning. Den anledningen heter Robin Abrahamsson och han står från och med oktober 2017 i Plazas Skybar som ligger på 24e våningen i Skrapan. Robin är född och uppväxt i Västmanland men känner sig hemma i Västerbotten där han bott under många år. Han har en härlig mix av dialekter, ett ständigt leende på läpparna och många historier att berätta.

Robin kommer senast från Rex i Umeå där han jobbat som barchef, samt utvecklat fler nya barkoncept inom koncernen. På Rex hamnade han efter att ha blivit headhuntad av kändisbartendern Emil Åreng som då drev baren, och som på Sober October skriver att ”en bartender som inte kan slänga ihop en mocktail är nog inte så bra på cocktails heller”.

 

Västerås kanske mest spännande mocktails

Från och med oktober 2017 står han i baren på 24e våningen i Skrapan. Robin tänker gärna både hållbart och alkoholfritt när han skriver menyn för nysatsningen i Plazas Skybar.

 

Hur ser trenden ut idag när det gäller alkoholfritt, jämfört med för några år sedan?

För det första hade man inte så mycket att välja på förut. Att servera alkoholfria alternativ i baren för några år sedan innebar kanske att öppna en flaska läsk eller på sin höjd servera en ekologisk äppelmust. Idag finns en stor bredd av produkter att jobba med. Allt från juicer till shrubs, té, kaffe, mixers med mera. Dessutom är efterfrågan mycket större idag då folk är mer hälsomedvetna, vilket gör att vi bartenders såklart vill lägga ner lika mycket kärlek i en mocktail som i en cocktail. Folk går ju ut för att äta och dricka gott.

 

Hållbarhet och yrkesstolthet

På Skybar i Skrapan får Robin fria händer att utveckla ett barkoncept som han själv kan stå för. Det innebär – förutom att det finns planer på att bygga en gastrobar – att han jobbar med frågor han anser viktiga. Hållbarhet och tillgänglighet till exempel, där han strävar efter ett zero-waste-tänk i baren. Alltså att ta till vara på ALLT på en råvara. Till exempel att göra en shrub på resterna av rödbetorna som kockarna gör rödbetssallad av, nu till jul. Han har även bytt ut den klassiska äggvitan som används för att bygga en skumkrona på toppen av vissa drinkar, mot aqua faba, som är ett kikärtsvatten. Det gör det möjligt även för veganer kan dricka drinkar med skumkrona.

När vi pratar med Robin märker vi att det finns en enorm yrkesstolthet i det han gör, och att servera något halvdant till en gäst, är inte ett alternativ. ”det spelar ingen roll om man dricker en alkoholfri drink, man ska få ha en lika härlig upplevelse när man är ute, oavsett vad man vill släcka törsten med, fortsätter han.

Han berättar att där han jobbar finns allt möjligt i baren, och han arbetar med metoder som jäsning och fermentering, inläggningar och andra sätt att förädla och väcka liv i råvarorna. Detta gör att alternativen och kombinationerna blir många, även när man utelämnar alkoholen.

Avslutningsvis passar Robin på att visa oss en ny produkt han har på hyllan. På flaskan med produktnamnet Seedlip står det ”distilled non-alcoholic spirit”. Det är en produkt framtagen enligt ett gammalt recept från 1600-talets England, som Ben Seedlip börjat producera. Den här typen av produkt öppnar dörrarna till en helt ny värld för den kräsne och medvetne mocktail-konnässören. Att trenden med alkoholfria alternativ i barer runt om i världen växer är ett faktum, och med bartenders som Robin och produkter som Seedlip kan vi vänta oss att det bara bli ännu mer spännande och roligt att beställa mocktails framöver.

 

 

Robin har vunnit en rad olika tävlingar, både i Sverige och Australien. Att den här mannen vet vad han gör, råder inga tvivel om. Här är några av Robins kreationer för dig som vill fira helgerna med alkoholfritt i glaset.

”Beet your heart out” Innehåller Seedlip, limejuice, rödbets-shrub och aqua faba. Shruben har Robin gjort genom att lägga rödbetor i socker över natten och därefter tillsätter han vinäger. Shruben är perfekt att blanda med tonic – det blir en enkel och läskande sommardrink säger Robin som menar att man kan göra shrub på andra råvaror än bara rödbeta.

 

 

”Seedlip & tonic” Inga konstigheter, bara gott utan alkohol. På toppen har Robin ett äppelskum som han toppar med riven kanel. Detta gör att drinken får ännu en dimension, men funkar lika bra utan.

 

 

https://www.groupdress.com/

Med inspiration från den klassiska Ramoz fizz, eller New Orleans Fizz har Robin gjort den här juliga varianten med Seedlip, limejuice, citronjuice, mjölk, grädde, aqua faba och ett egengjort lussebullesocker. Lussebullesocker? tänker du.. Fråga inte ens – Robin är på en helt annan nivå än oss andra.

 

 

Liten ordlista:
Mocktail: alkoholfri cocktail
Fermentering: en typ av jäsning
Shrub: ett sockerlag, ofta smaksatt, där man tillsatt någon form av vinäger
Mixer: läsk, vatten och annan, ofta kolsyrad dryck som kommer på flaska
Aqua faba: kikärtsvatten, som fungerar precis som äggvita

 

 

Text: Rickard Salzmann
Foto: Pernilla Jangendahl Lilja / jangeldahllilja.com