Semlan som gör skillnad

En god sak för en god sak

Att det klassiska bakverket de senaste åren upplevt något av en renässans med alla sina tolkningar som wrapen, eller årets nacho-tolkning, har nog inte undgått någon. Men på anrika Systrarna Ericsson vill man slå ett slag för originalet. Semlan som gör skillnad innehåller inga konstigheter – bara en god vetebulle, grädde, mandelmassa och en rejäl skopa medmänsklighet.

När man handlar en semla på Systrarna Ericsson får man frågan om man vill ha en till ordinarie pris, eller om man vill betala två kronor extra. Väljer man den något dyrare semlan går fem kronor av intäkterna till Västerås stadsmission. Det här är ett enkelt sätt för många att bidra med lite – och tillsammans kommer vi att skapa stora förutsättningar för att hjälpa människor i Västerås som lever i fattigdom, hemlöshet och andra utsatta situationer, säger Maria Torneryd.

 

 

De flesta västeråsare känner säkert igen både varumärket och de två glädjespridande systrar som driver Systrarna Ericsson. Det hela började med att två helt andra systrar öppnade ett bageri. På den tiden hörde det inte till vanligheten att kvinnor arbetade, utan förväntades istället att hålla sig till hemmet för att ta hand om barn och hushåll. Men Lisa och Greta Ericsson hade andra mål och visioner och slog 1930 upp dörrarna till Hembageriet, som sedermera skulle komma att bli ett av stans mest populära caféer. Att det nästan 90 år senare skulle drivas av just två systrar är inte bara en slump. Det var nämligen Anna och Marias mamma som tog över bageriet under 70-talet. Själva skulle det göra helt andra saker i livet, var tanken. Men efter att Maria utbildat sig inom ekonomi och Anna ändå tyckte det här med bakning var intressant och läste till konditormästare, föll det sig naturligt att de båda skulle ta över efter sin mamma och driva bolaget vidare.

Det finns två saker både Anna och Maria berättar att de blivit uppfostrade med. Det ena är att man hjälper till där man kan – där av deras intresse för socialt ansvarstagande, och just utsatthet är en fråga de båda brinner lite extra för. Det andra är att mat är något man inte slänger, om man inte absolut måste. Därför jobbar man stenhårt med just att minska matsvinnet. Ett sätt att göra det är att Systrarna Ericsson varje morgon skänker gårdagens bröd, fika, och smörgåsar till Västerås stadsmission.

”Det är så enkelt att hjälpa andra, bara man är lite öppensinnad och ser till vad man själv har. Samarbetet med stadsmissionen och aktiviteten Semlan som gör skillnad, är ett perfekt exempel på hur man kan använda sina resurser för att göra en insats i samhället – utan att det egentligen behöver bli en kostnad. Stadsmissionen får in pengar, vi får marknadsföra oss själva och vår produkt och våra kunder får med små medel möjligheten att på ett enkelt sätt hjälpa till att bidra till ett varmare Västerås. Det är verkligen vinst för alla parter”, menar både Anna och Maria.

 

Så bakar du den perfekta semlan

För den som vill ge sig på konsten att baka sin egen semla har Maria tre avgörande tipps för att få till den perfekta fettisbullen.

  •  Spraya bullen med fukt, innan jäsning.
  •  Se till att bullen jäser till dubbel storlek.
  •  Ha en högra temperatur och kortare gräddningstid än vad som står i de flesta recepten.

 

Semlan som gör skillnad – en god sak för en god sak

Semlan som gör skillnad är ett sätt för Systrarna Ericsson att kunna ta socialt ansvar – som är en viktig del av företagandet, säger Anna. Varje år säljs tusentals semlor, och om vi kan ta tillvara på det och ge våra kunder ett val om de vill vara med oss att hjälpa andra, då vill göra det, fortsätter Anna.

Båda är noga med att poängtera att det här inte får kännas påtvingat för kunden. Den som väljer att avstå är lika välkommen som den som väljer att bidra med sina två kronor. Men för den som vill hjälpa till är en smidig lösning eftersom det inte kräver några kontanter, eller att man behöver ta upp telefonen för att swisha sitt bidrag. Generellt finns det ett stort intresse hos kunderna att hjälpa till, vilket även syns i oktober då det säljs rosa bakelser till förmån för cancerforskning.